Wednesday, April 19, 2017

Miss Peregrine's Home for Peculiar Children (2016)

Nascut din mintea fascinanta si pe alocuri bolnava a lui Tim Burton (sunt voci care spun ca astfel de idei vin doar in urma anumitor stimulente:)) ) filmul Miss Peregrine's Home for Peculiar Children este inspirat dupa romanul cu acelasi nume scris de Ransom Riggs.

Actori principali sunt Eva Green, Asa Butterfield, Chris O'Dowd, Allison Janney, Rupert Everett, Terence Stamp, Ella Purnell, Judi Dench si un Samuel L. Jackson prins in nu cea mai buna zi a sa.

Din pacate filmul sufera de toate limitarile impuse de un PG-13 si de asemenea de decizia de a-l inghesui in doar 2 ore si 7 minute. Ideal ar fi fost un film in doua parti pentru a putea da frau liber dezvoltarii plot-ului si personajelor, pentru ca filmul are destul de multe plot holes.Miss Peregrine's Home for Peculiar Children este un dark fantasy in consacratul stil Burton. Din punct de vedere vizual reuseste sa ne bucure ochiul (mai putin faza de la final cu tramvaiul, care este un montaj mai putin reusit) si nu putem sa nu apreciem modul in care a ales sa separe cele doua lumi. Cea reala, dark, misterioasa, deprimanta exprimand depresia prin care trece Jake dupa moartea bunicului sau si lumea fantasy plina de viata si culori aproape ca intr-un film Disney.

Filmul este plin de trimiteri voite sau nu catre clasici ai horrorului sau ai cinematografiei in general.

Multi au spus ca este viziunea lui Burton asupra filmelor cu mutanti, eu as spune ca e ceva mai mult de atat. E un melanj cu o poveste romantica tip Narnia, Sherlock Holmes, Mary Poppins si Stephen King.

Personajele sunt relativ bine definite, desi cum am spus anterior, lipsa de spatiu a blocat o dezvoltare complexa a lor.

Satul de pe insula si personajele care-l populeaza sunt aproape dickensiene cu o usoara nuanta de Lovecraft.

Miss Peregrine cu a sa pipa si arbaleta este o interesanta combinatie intre Sherlock Holmes si Mary Poppins si nu putem decat sa aplaudam performanta superbei Eva Green care a trecut de la Bond girl la gotic intr-un mod foarte natural.

Monstrii sunt bine realizati si par desprinsi din horror-urile japoneze, insa Samuel L. Jackson putea si mai mult, acesta fiind unul dintre cele mai slabe roluri ale sale.

Ella Purnell interpreteaza excelent un personaj destul de complex , o imagine clasica de fairytale princess cu cateva nuante erotice, atat cat permite un PG-13. Ah si sa nu uitam cele cateva trimiteri la Titanic.

Printre referintele cele mai amuzante trebuie sa amintesc morcovul urias trimitere clara la povestea populara a ridichiei uriase, o vaga referinta la Pearl Harbour, Terminator, Dead Silence, Dr. Who si a sa cabina albastra, omul invizibil si Candyman-ul lui Clive Barker.

 


Cei doi gemeni gorgoni au totusi ceva ce aminteste de horror-ul japonez si poate putin din gemenele din Shining. Si tot din zona nipona vine si Claire Densmore care este evident o Futakuchi-onna.

foto: http://www.yokai.com

Poate cel mai interesant si mai complex personaj este Enoch O'Connor. Din pacate acesta este prea putin exploatat. Talentele sale imbina necromantia cu arta de a crea golemi. Este un personaj foarte dark, dar nu unul negativ, prins intre cea pe care o doreste - Ella si gelozia ca aceasta l-a ales pe Jake (care este o imagine a bunicului sau in tinerete, filmul lasand sa se inteleaga ca ar fi existat o relatie romantica in trecut intre cei doi) si placerea sadica de a o controla si supune pe Olive, cea care-l iubeste sincer, insa fata de care Enoch in prima faza nu simte nimic; acesta ar fi putut fi dezvoltat devenind unul din personajele principale ale filmului.

Lupta finala are cateva parti amuzante ce amintesc parca de Pirates of the Caribbean, insa nu este spectaculoasa, partea de actiune nefiind punctul forte al filmului.

Background-ul sonor este placut si in ton cu atmosfera filmului, film care se sfarseste cu o excelenta piesa a celor de la Florence and The Machine - https://www.youtube.com/embed/dsWDUvuF0XcPer total filmul este o experienta mai mult decat placuta si il recomandam cu caldura, acesta primind 4/5 morcovi uriasi. :)0 comments:

Post a Comment